Vučić zamolio da se dozvoli gasovod na ruti bivšeg “Јužnog toka”

Vučić zamolio da se dozvoli gasovod na ruti bivšeg “Јužnog toka”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na Samitu kvadrilaterale u Varni zatražio da bude dozvoljena izgradnja gasovoda na balkansk

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na Samitu kvadrilaterale u Varni zatražio da bude dozvoljena izgradnja gasovoda na balkanskoj ruti bivšeg projekta “Јužni tok”, da bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

“Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu `Јužnog toka`, da nam se to dozvoli kako bismo dobijali jeftiniji ruski gas, ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snadbevanje Srbije gasom. Ali ljudi, dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftinije, da to probamo da dobijemo i da se o tome dogovorimo”, rekao je Vučić.

On je na nakon Samita kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije rekao da su najkonkretniji razgovori vođeni u oblasti energetike, a posebno o snabdijevanju gasom.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje šta će Srbija da radi ako ne bude sve u redu sa snabdijevanjem ruskim gasom preko Ukrajine, prenijeli su beogradski mediji.

“Zato smo danas svi i /bugarski premijer Bojko/ Borisov i ja i svi drugi izneli neke rezervne varijante, ali mi, Mađari i Bugari, u stvari, nemamo rezervnih varijanti. Čak i Austrijanci mogu da dobijaju gas iz ’Severnog toka‘. Mi ne možemo i Borisov je rekao da Bugarska hoće da ima deo lokalnog gasa iz Rumunije i Bugarske, ali da su to male količine. Za nas tu nema ničega”, naveo je Vučić.

On je naveo da Bugarska želi i azerbejdžanski gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, ali da je taj gas dvostruko i trostruko skuplji nego ruski gas.

Vučić je rekao da Srbija gradi gasni interkonektor s Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do kraja 2021, a pušten do maja 2022. godine.

On je istakao da je razgovarano i o gradnji pruge Beograd-Solun-Atina, a posebno zbog toga što će biti vrlo teško predvidjeti cijenu nafte zbog odnosa sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i odnosa SAD i Rusije.

“Niko ne zna da li će cena nafte rasti ili padati, ali strateški će verovatno cene ići naviše u godinama koje su pred nama i u tim uslovima će kargo i putnički železnički saobraćaj postajati jeftiniji. Zato je od ključnog značaja da potpišemo memorandum sa Skopljem i Atinom o izgradnji brze železničke pruge Beograd-Solun-Atina”, rekao je Vučić.

Energetika.ba