Zagađenje zraka u Sarajevu u sezoni grijanja ‘stari’ problem

Zagađenje zraka u Sarajevu u sezoni grijanja ‘stari’ problem

Zagađenje zraka u Sarajevu, u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini nije nikakav novi problem, to je standardni problem u zimskom periodu kada krene se

Zagađenje zraka u Sarajevu, u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini nije nikakav novi problem, to je standardni problem u zimskom periodu kada krene sezona grijanja – kazao je Feni stručni saradnik u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH Enis Krečinić (FHMZBiH).

On je naglasio da vrijednosti koje ima FHMZBiH o zagađenju zraka sada nisu ništa drugačije u odnosu na vrijednosti od prošle godine.

– Te vrijednosti jesu visoke, ali još nisu dostigle maksimum koji očekujemo u narednom periodu. One su nezdrave i bit će još nezdravije, rasti će kako budu padale temperature i kako se bude sve više grijalo u decembru i januaru. To je očekivano svake godine – kazao je Krečinić.

Komentirajući podatke koje je obavila Američka ambasada u BiH na Twitteru skalu o zagađenosti zraka u Sarajevu i Pekingu koja pokazuje da je zrak u Sarajevu gotovo isti kao u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu, Kreičinić je kazao kako Američka ambasada ima podatke iz svoje Ambasade iz Pekinga i može reći tako nešto.

– Zagađenje zraka u Sarajevu nije ništa novo što bi naši građani sada trebalo da smatraju novom viješću. To je ono što imamo svake godine, a imat ćemo i ove godine i to sve zavisi od zime, od inverzija, od temperatura – dodao je Krečinić.

Energetika.ba / FENA