Cijena nafte skočila nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Cijena nafte skočila nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Cijene nafte su skočile danas za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početk

Cijene nafte su skočile danas za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početku ministarskog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, pozvao na oprez i budnost po pitanju budućeg smanjenja isporuka.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent porasli su za 1,01 dolar ili 1,6 odsto, na 65,08 dolara za barel na trgovanju do 14:43 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta ojačala za 84 centa ili 1,4 procenta na 62,12 dolara po barelu, javlja Rojters.

Ministri OPEK-a i njihovi saveznici počeli su danas u 13 časova sastanak na kojem je glavna tema smanjenje njihove proizvodnje nafte u narednom periodu.

Analitičari i trgovci kažu da četvoromjesečni rast cijena “crnog zlata” sa nivoa ispod 40 dolara za barel ne ide u korak s tražnjom i da se očekuje da će fizički obim prodaje odgovarati ponudi tek u kasnijem dijelu 2021. godine.

Međutim, zbog sadašnjeg nivoa cijena iznad 60 dolara, neki analitičari predviđaju da će grupa OPEK+ ipak povećati proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno i očekuju da bi Saudijska Arabija mogla da modifikuje svoje dobrovoljno smanjenje pumpanja od jedan milion barela dnevno.

U Sjedinjenim Državama su, uprkos rekordnog rasta zaliha sirove nafte od preko 21 milion barela prošle nedelje, zalihe benzina pale na najniži nivo u posljednjih 30 godina, jer je aktivnost rafinerija svedena na minimum zbog talasa ledenog vremena u Teksasu.

Na najnoviji rast cijena uticalo je i saopštenje snaga jemetskih Huta da su danas ispalili raketu na objekat Saudi Aramkao u Džedi na Crvenom moru. Saudijske vlasti za sada nisu potvrdile ovu informaciju.

Energetika.ba / Tanjug