Cijene nafte blizu 48 dolara

Cijene nafte blizu 48 dolara

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 48 dolara balansirajući između očekivanog sporog oporavka potražnje i predv

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 48 dolara balansirajući između očekivanog sporog oporavka potražnje i predviđanja da će vodeći proizvođači produžiti sporazum o ograničenju ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u januaru porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,99 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u februaru u kojima su bile više 25 centi i iznosile su 48,04 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 45,26 dolara.

Cijene su na oba tržišta rasle ove sedmice zahvaljujući vijestima o potencijalnim vakcinama protiv COVIDA-19. U drugoj polovini sedmice optimizam je donekle prigušilo upozorenje nekoliko znanstvenika na oprez pri analizi rezultata ispitivanja potencijalne vakcine AstraZenece.

– Uspješna distribucija vakcine trebala bi prekinuti usku vezu između širenja zaraze i mobilnosti, ali globalna potražnja za naftom vjerojatno će i u tom slučaju dosegnuti pretpandemijske razine tek sredinom 2022. godine – objavio je JP Morgan.

Energetika.ba