Cijene nafte blizu 69 dolara, trgovce zabrinjava širenje korone

Cijene nafte blizu 69 dolara, trgovce zabrinjava širenje korone

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 69 dolara, poduprte tijesnom opskrbom koja je ublažila zabrinutost zbog ope

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 69 dolara, poduprte tijesnom opskrbom koja je ublažila zabrinutost zbog opetovanog širenja covida-19 i njegova mogućeg utjecaja na oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68.86 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4.97 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 66.63 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 5.39 dolara.

Trgovce je jučer uznemirilo opetovano širenje zaraze covidom-19 širom svijeta i uvođenje mjera zatvaranja, koje bi mogle ponovo pogoditi potražnju upravo kada se vodeći proizvođači spremaju povećati opskrbu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom planiraju pak od kolovoza do kraja godine povećati opskrbu za dva milijuna barela dnevno kako bi obuzdali cijene i podmirili sve veću potražnju u postpandemijskom oporavku.

OPEC očekuje da potražnja za naftom ove godine porasti 6.6 posto, s težištem na drugoj polovici godine.

Oporavak cijena?

Moguće poklapanje širenja zaraze s povećanjem opskrbe bilo je jučer u fokusu tržišta, ali nervoza se danas stišala i analitičar švicarske banke Julius Baer Carsten Menke ocjenjuje da je malo vjerojatno da će delta varijanta ugroziti oporavak globalnog gospodarstva.

Moguće je tek povremeno posrtanje pojedinih regija, smatra Menke.

Analitičari procjenjuju i da je dogovoreno povećanje opskrbe prilično skromno.

“Čini se da se globalna potražnja i dalje dinamički oporavlja, pa bi tržište nafte u sljedećim mjesecima trebalo završiti s deficitom u opskrbi, unatoč povećanju proizvodnje OPEC-a+,” rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Upozorava ipak na faktor nervoze.

“Kako stvari sada stoje, teško je očekivati oporavak cijena ako se nervoza ne stavi pod kontrolu”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni danas nije objavio kolika je prethodnog dana bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. U četvrtak je iznosila 73.15 dolara.

Energetika.ba / Hina