Cijene nafte kliznule prema 67 dolara, očekuje se rast američkih zaliha

Cijene nafte kliznule prema 67 dolara, očekuje se rast američkih zaliha

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara pod pritiskom očekivanja da će novi podaci iz SAD-a prema sezonski uvjetovanim

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara pod pritiskom očekivanja da će novi podaci iz SAD-a prema sezonski uvjetovanim trendovima pokazati rast zaliha sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 63,59 dolara.

Američki institut za naftu (API) objavit će tokom dana sedmične podatke o američkim zalihama. Očekuje se da će izvješće pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 2,7 miliona barela, pokazuje Reutersova anketa.

U proteklih 12 mjeseci zalihe su smanjene za četvrtinu ili više od 100 miliona barela i sada su negdje oko najniže razine u tri godine. U prva tri mjeseca u godini obično rastu zbog smanjene potražnje rafinerija koje smanjuju aktivnosti prerade zbog radova na održavanju.

Tržišta pritišće i izjava izvršnog direktora Međunarodne agencije za energiju (IEA) Faitha Birola da će Sjedinjene Države najkasnije 2019. godine preteći Rusiju i postati najveći proizvođač nafte u svijetu.

“Američka proizvodnja iz škriljaca rast vrlo snažno, tempo rasta vrlo je snažan… Sjedinjene Države će vrlo skoro postati najveći proizvođač nafte”, kazao je Birol odvojeno za Reuters.

Rastuća američka proizvodnja pritom potkopava nastojanja ostalih vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da podupru cijene ograničenjem opskrbe.

Trenutno se u SAD-u prema vladinim podacima od prošlog četvrtka proizvodi 10,27 miliona barela dnevno, više nego u Saudijskoj Arabiji, drugom proizvođaču u svijetu, i tek nešto manje nego u Rusiji.

Dodatno naftna tržišta koči stabilniji dolar, koji može potaknuti ulagače na dobitonosne prodaje robe sa cijenama iskazanim u američkoj valuti, poput nafte, dionica i obveznica, upozoravaju analitičari.

“Naši tehnički analitičari tvrde da postoji mogućnost pada cijena nafte ako ne probijemo razinu od 67,70 dolara”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“Baš ta razina nije probijena… i cijene se danas vrte oko toga”, tvrdi Schieldrop.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u pondjeljak iznosila 65,18 dolara, te se povećala 1,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba