Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle više od 4 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle više od 4 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice porasle više od 4 posto jer su ulagače ohrabrile naznake oporavka globalnog gospodarstva od koro

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice porasle više od 4 posto jer su ulagače ohrabrile naznake oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, što će dovesti i do jačanja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,5 posto, na 42,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,4 posto, na 40,21 dolar.

Rast cijena zahvaljuje se nizu podataka iz najvećih svjetskih gospodarstava koji ukazuju na oporavak nakon popuštanja restriktivnih mjera koje su bile usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa.

Samo u četvrtak cijene su nafte skočile oko 2 posto, nakon što je objavljeno da je u lipnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za rekordnih 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Jača i potražnja za naftom u u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču ‘crnog zlata’, na što ukazuju podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru.

“Ovoga je tjedna bilo bilo puno dobrih gospodarskih izvješća. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove poticajne mjere iz Washingtona”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Podršku cijenama pružaju i podaci o smanjenju proizvodnje nafte. Tako je proizvodnja u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u lipnju pala na najnižu razinu u više desetljeća, dok se ruska proizvodnja spustila prema razini dogovorenoj između OPEC-a i njegovih saveznika.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se nedavno o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno i na srpanj.

Podršku cijenama pružaju i naznake smanjenja proizvodnje nafte u SAD-u, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja.

U četvrtak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj tih postrojenja pao 16. tjedan zaredom, za dva postrojenja, na njih samo 263, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci.

To je za otprilike 700 postrojenja ili oko 73 posto manje nego godinu dana prije. No, veći rast cijena nafte spriječilo je daljnje širenje koronavirusa u svijetu, posebice u SAD-u.

Upravo SAD bilježi najviše oboljelih i umrlih zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

To znači da bi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom mogao biti sporiji nego što se ulagači nadaju, prenosi hina.

“Prijeti opasnost da novi val zaraze ugrozi krhki oporavak američkog gospodarstva”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Od travnja, kada su pale na 16 dolara, najniže razine u otprilike 20 godina, cijene su se nafte i više nego udvostručile, pa se sada kreću na najvišim razinama od ožujka.

 

Energetika.ba