Cijene nafte pale ispod razine od 74 dolara, nazire se dogovor o povećanju opskrbe

Cijene nafte pale ispod razine od 74 dolara, nazire se dogovor o povećanju opskrbe

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara pod utjecajem naznaka da su veliki izvoznici sve bliže sporazumu o

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara pod utjecajem naznaka da su veliki izvoznici sve bliže sporazumu o povećanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 1,20 dolara niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,54 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po jedan dolar nižoj cijeni, od 64,71 dolar.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sastat će se u petak i subotu u Beču i očekuje se da će postići dogovor o povećanju opskrbe koji bi mogli poduprijeti i neki neovisni proizvođači, uključujući Rusiju.

Iako se očekivalo da će se Iran suprotstaviti takvoj odluci, Teheran je u međuvremenu signalizirao da bi mogao poduprijeti skromno povećanje, prenosi Hina.

“Moramo povećati opskrbu tržišta”, kazao je novinarima u Beču saudijski ministar energetike Khalid al-Falih. “Koliko nam nafte treba? … vjerojatno oko milijun (barela dnevno)”, dodao je ministar.

Tržište je uravnoteženo, ustvrdio je al-Falih, napominjući da je njegov cilj spriječiti manjak nafte u predstojećem razdoblju.

Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas kazao je na Reutersovom Globalnom naftnom forumu da očekuje da će OPEC i Rusija dogovoriti kompromisno rješenje koje će zacrtati skromno povećanje opskrbe.

“Čini se da se razmatra ukupno povećanje proizvodnje OPEC-a i partnera u rasponu od 500 tisuća do milijun barela dnevno”, ocjenjuje Tchilinguirian.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 72,48 dolara, što znači da je bila 61 cent viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba