Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja

Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 73 dolara, potaknute zabrinutošću trgovaca zbog spore obnove američke

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 73 dolara, potaknute zabrinutošću trgovaca zbog spore obnove američke proizvodnje nakon uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73.47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 70.36 dolara.

Tržište je i na početku ovog tjedna usredotočeno na sporu obnovu američke proizvodnje nakon pustošenja uragana Ida. Oko tri četvrtine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1.4 milijuna barela dnevno, zaustavljeno je još od kraja kolovoza.

“Uragan Ida jedinstven je po neto bikovskom utjecaju na američku i globalnu naftnu bilancu – manje je utjecao na potražnju nego na proizvodnju”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci s datumom 9. rujna.

Broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao je ipak u proteklih tjedan dana, prema podacima Baker Hughesa, signalizirajući da bi proizvodnja sljedećih tjedana mogla rasti, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena zakočila je danas Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je danas snizila prognozu rasta potražnje u posljednja tri ovogodišnja mjeseca zbog širenja delta varijante koronavirusa, ocijenivši da će daljnji oporavak biti odgođen za iduću godinu.

OPEC sada očekuje da će potražnja za naftom u četvrtom tromjesečju rasti za u prosjeku za 99.7 milijuna barela dnevno, za 110 tisuća barela dnevno slabije no što su bili prognozirali u kolovozu.

Energetika.ba