Cijene nafte prošle sedmice gotovo nepromijenjene

Cijene nafte prošle sedmice gotovo nepromijenjene

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice ostale gotovo nepromijenjene jer im podršku pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice ostale gotovo nepromijenjene jer im podršku pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u, dok ih, s druge strane, pritišće daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 0,4 posto, na 55,41 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 52,27 dolara, prenosi Hina.

Početkom tjedna podršku cijenama pružale su najave novih poticaja američkom gospodarstvu, nakon što je Joe Biden prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a.

Trgovci se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket poticajnih gospodarskih mjera, s obzirom na to da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

“Veća fiskalna potpora znači veći rast i veću američku potražnju za naftom. Štoviše, tržište nafte vjerojatno će bilježiti manjak u ponudi u prvom tromjesečju, ali i u cijeloj godini”, kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Novi val koronavirusa u Kini

No, u drugom dijelu tjedna cijene su nafte pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, a trgovce posebice zabrinjava novi val zaraze u Kini.

“Najveći je izvor zabrinutosti za energetski kompleks trenutno rast broja novozaraženih u Kini. To će baciti sjenu na kratkoročne izglede u vezi potrošnje u epicentru rasta svjetske potražnje za naftom”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, što je podržavalo cijene nafte, no sada ta podrška iz Kine slabi zbog novog vala zaraze covidom-19 koji je pokrenuo novi krug mjera ‘zaključavanja’.

Šangaj je prošloga četvrtka izvijestio o prvim slučajeva zaraze u dva mjeseca, a Peking poziva građane da ne putuju za nadolazećih praznika kineske nove godine, kada deseci milijuna ljudi obično kreću u posjet obiteljima.

U mnogim europskim zemljama restriktivne su mjere, pak, produljene ili zaoštrene, pa se ne može očekivati ni rast potražnje u Europi.

“Globalna potražnja za naftom mogla bi se neznatno smanjiti u prvom tromjesečju 2021. jer su mnoge regije, uključujući mnoge europske zemlje, ponovno ograničile kretanje”, pišu analitičari Fitch Ratingsa u osvrtu na situaciju na tržištima, prenosi Hina.

“Pozitivan utjecaj programa cijepljenja na oporavak potražnje za naftom možda neće biti vidljiv još nekoliko mjeseci, dok ne bude procijepljena kritična masa (građana)”, ocijenili su.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

 

Energetika.ba