Do kraja godine Studija izvodljivosti o unapređenju sistema daljinskog grijanja

Do kraja godine Studija izvodljivosti o unapređenju sistema daljinskog grijanja

Studija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo, kao modela kojim se postiže energijska efikasnost, sm

Studija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo, kao modela kojim se postiže energijska efikasnost, smanjenje i integrisanje individualnih izvora energije, bolji nadzor i kontrolu zagađivača, predstavljena je danas.

Studiju su predstavili ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sikhrob Khoshmukhamedov, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije Paolo Angelini, te predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) Amina Omerčević.

Ministar Lukić je kazao da će realizacija Studije, ranije popularno nazvana ‘studija o mogućnosti izgradnje blokovskih kotlovnica’ rezultirati čišćim zrakom i drugim tehničkim, okolišnim i socijalnim koristima.

– Studija će obuhvatiti i procjenu mogućnosti proširenja daljinskog grijanja na područja koja nisu u sistemu (Hrasnica, Općina Ilidža, do Vogošće), te dati osvrt i na mogućnost prihvata toplotne energije iz TE Kakanj – kazao je ministar Lukić i dodao da je u pripremi projekta uključeno i KJKP „Toplane“.

Studija će biti pripremljena do kraja ove godine u okviru projekta „Poboljšanje kvalitete zraka za BiH kroz promociju obnovljivih izvora energije i poboljšanje daljinskog grijanja“, a za taj projekt je Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Italije osiguralo grant sredstva u iznosu od 420.000 eura.

Khoshmukhamedov i Angelini su istakli da je Studija jedan od načina poduzimanja aktivnosti i pokušaj rješenja problema zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, a projekti su jedan od načina unapređenja bolje saradnje sa prijateljskim državama Balkana.

Projekt finansira Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije, a implementira Razvojni program UN-a u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

 

Energetika.ba / FENA