Ekolozi: Alarmantne vrijednosti čestica prašine u Stanarima

Ekolozi: Alarmantne vrijednosti čestica prašine u Stanarima

Rezultati nezavisnog mjerenja kvaliteta zraka u Stanarima od jula ove godine pokazuju alarmantne satne vrijednosti štetnih čestica prašine u zraku koj

Rezultati nezavisnog mjerenja kvaliteta zraka u Stanarima od jula ove godine pokazuju alarmantne satne vrijednosti štetnih čestica prašine u zraku koji dolaze iz neposredne blizine rudnika i termoelektrane, zaključak je izvještaja organizacije CEE Bankwatch rađenog u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu.

– Mjerenje je obavljeno automatskim mjeračem nedaleko od površinskog kopa i termoelektrane u Stanarima – navodi se u saopćenju iz Centra za životnu sredinu.

Najveća koncentracija prašine u Stanarima u jednom satu izmjerena je 17. jula, u iznosu od 828 mikrograma po kubnom metru (μg/m3), iako je, kako je rečeno, po zakonskim odredbama dozvoljena prosječna 24-satna vrijednost 50 μg/m3, a najviša dozvoljena vrijednost u toku dana 100 μg/m3.

– Prema mnogim studijama, kratkotrajni uticaj prašine na ljudski organizam je jednako zabrinjavajući kao i dugotrajni. Česti skokovi emisije prašine iz tog razloga mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva Stanara, čak i kad izuzmemo njen hemijski sastav. Pravilnik o graničnim vrijednostima kvaliteta zraka u Republici Srpskoj ne tretira granične vrijednosti prašine u jednom satu, već samo prosječne dnevne vrijednosti. Nažalost, lokalno stanovništvo itekako osjeti uticaj tih čestica na svom zdravlju, a simptomi su iritacija i infekcije respiratornih organa – kazala je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Mjerenje je, kako je navedeno u saopćenju, rađeno u ljetnom periodu u kući lokalnog mještanina koji je istakao da se svakodnevno bore sa gomilom prašine i bukom koja dolazi iz rudnika.

Direktiva Evropske unije o kvalitetu zraka zahtijeva kontinuirano praćenje kvaliteta zraka u najbližem naselju pored velikih industrija u svrhu zaštite zdravlja i životne sredine. Ovaj sistem praćenja trebao bi imati javno dostupne podatke u stvarnom vremenu kako bi se stanovništvo moglo blagovremeno informisati i poduzeti zaštitne mjere u vrijeme visokog zagađenja.

– Građani primjećuju i osjećaju pogoršanje ekoloških uslova u Stanarima, ali uprkos sve većoj zabrinutosti, nadležni ne poduzimaju ništa kako bi osigurali kontinuirano nadgledanje zagađivača, a kamoli radili na poboljšanju postojećeg stanja. Nedopustivo je da vlasti uopšte ne razmatraju sistem kontrole kvalitete zraka u blizini ove termoelektrane i rudnika, a to bi trebao biti prioritet -naglasio je Davor Pehchevski, koordinator kampanje o zagađenju zraka za Balkan u CEE Bankwatch organizaciji.

Energetika.ba / FENA