Italijanski Eni otkrio nalazište nafte u Sjevernom moru

Italijanski Eni otkrio nalazište nafte u Sjevernom moru

Italijanska energetska kompanija Eni objavila je danas da je otkrila nalažište nafte u okviru istaživačkih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realiz

Italijanska energetska kompanija Eni objavila je danas da je otkrila nalažište nafte u okviru istaživačkih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizovala firma Var Enerdži, zajedničko preduzeće Enija i norveškog HitekVižena.

Var Enerdži i druga norveška kompanija Aker BP licenci za za imaju po 30 odsto vlasničkog udjela u licenci za novo nalazište, dok norveški gigant Ekvinor, kao operater, drži 40-procentni udio, prenosi agencija Anadolija.

Nafta je otkrivena na dubini od 385 metara, a prema preliminarnim procenama rezerve na nalazištu iznose između 35 i 65 miliona barela ugljovodonika u naftnom ekvivalentu.

Var Enerdži ima vlasništvo u više od 137 licenci za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na 35 polja u Norveškoj. Aktivan je u cijelom norveškom kontinentalnom pojasu: od polja Golijat u Barencvom moru, preko polja Marulk u Norveškom moru do polja Balder i Ringhorn u Sjevernom moru.

Trenutna proizvodnja nafte ove kompanije iznosi oko 300.000 barela dnevno.

Energetika.ba