Kazne za nepropisno bacanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Kazne za nepropisno bacanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Pedeset stalno zaposlenih komunalnih redara svakodnevno patrolira ulicama glavnog grada Austrije i kažnjava nepropisno odlaganje otpada. Beč se u

Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a razlog tome prije svega su mnogobrojne gradske mjere zbrinjavanja otpada i edukacije stanovništva. Jedna od tih mjera su i mobilni nadzorni timovi koji bečkim ulicama kruže još od 2008. godine.

Bečki “WasteWatcheri” su od osnivanja do danas proveli ukupno 70.000 službenih naloga, a samo u 2018. godini naplaćeno je oko 7.300 kazni te je podneseno preko 700 prijava za nepravilno odlaganje otpada.

Novčane kazne za nepropisno odlaganje smeća kreću se od 50 do 2.000 eura, a iz financijskih sredstva prikupljenih od kazni financiraju se različite edukativne kampanje i nove mjere zbrinjavanja otpada.

Trenutno je u Beču 50 stalno zaposlenih WasteWatchera te 400 dodatno obučenih djelatnika bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 koji u uniformi ili civilu kontroliraju sve vrste zagađenja javnog prostora, počevši od zelenih površina, preko javnih gradskih klupa, hidranata, sprava na dječjim igralištima do oglasnih ploča, ali i vodenih površina. Težišta su pri tom glomazni otpad, pseći izmet, opušci od cigareta, kolica za kupovanje te odbačeni ostaci hrane.

U posljednjih je 11 godina zahvaljujući njihovom angažmanu na godišnjoj razini zabilježeno 60 posto manje ilegalno odloženih hladnjaka i glomaznog otpada te 123 miliona manje nepropisno odbačenih opušaka.

Jedan od dugogodišnjih problema u austrijskoj metropoli u kojoj je registrovano preko 50.000 psa bio je pseći izmet.

Postavljanjem 3.600 automata s besplatnim vrećicama taj je problem riješen. U skladu sa analizama građani Beča dnevno iskoriste preko 100.000 besplatnih vrećica za pseći izmet, što iznosi 36 miliona komada godišnje.

Druga bitna stavka je smanjenje količine opušaka na javnim površinama, a to je postignuto postavljanjem preko 20.000 kanti s pepeljarama i 2.000 cijevi za bacanje opušaka od cigareta.

Energetika.ba