Nafta poskupjela uoči sastanka proizvođača

Nafta poskupjela uoči sastanka proizvođača

Cijene nafte porasle su danas pod uticajem nižih zaliha u SAD i dok investitori čekaju odluku ključnih proizvođača o tome da li će i dalje primjenjiva

Cijene nafte porasle su danas pod uticajem nižih zaliha u SAD i dok investitori čekaju odluku ključnih proizvođača o tome da li će i dalje primjenjivati režim umanjenih isporuka u drugoj polovini godine.

Barel brent nafte poskupio je za 17 centi i sada košta 74,79 dolara, a barel sirove nafte u SAD za isporuke u augustu poskupio je za 21 cent i prodaje se za 74,45 dolara, što je najviše od 2018. godine.

Cijena nafte raste od početka ljeta sa sve većim brojem putnika i rastom broja vakcinisanih protiv kovida 19, prenio je AP.

Analitičari su prognozirali veći deficit na globalnom nivou u drugoj polovini godine, pošto članice OPEK-a i ostali proizvođači i dalje isporučuju manje količine dok potražnja za gorivom raste.

Na njihovom današnjem sastanku odlučivaće se o tome da li će proizvodnja nafte biti zadržana na sadašnjem nivou ili će isporuke u avgustu biti povećane za umjerenih 0,5 miliona barela na dan.

Očekuje se i diskusija o redukciji proizvodnje i nakon aprila 2022. godine.

Energetika.ba