Naznake smanjene opskrbe iz Irana podigle cijene nafte prema 76 dolara

Naznake smanjene opskrbe iz Irana podigle cijene nafte prema 76 dolara

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, poduprte naznakama da američke sankcije Iranu već smanjuju svjetsku opskr

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, poduprte naznakama da američke sankcije Iranu već smanjuju svjetsku opskrbu sirovom naftom.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 1,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi višoj cijeni, od 68,63 dolara.

Pozornost trgovaca zadržala se na kraju tjedna na američkim sankcijama Iranu. Washington ih je uveo početkom kolovoza nakon što se povukao iz međunarodog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, tvrdeći da nije primjeren instrument za ograničavanje iranskih aktivnosti na Bliskom istoku i da ne može zaustaviti Teheran u nastojanjima da izradi nuklearnu bombu.

Teheran tvrdi da ne planira proizvoditi takvo oružje.

U prvom su krugu sankcije obuhvatile iranski financijski sektora a u drugom bi se na udaru trebao naći naftni sektor.
Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ove je godine tržišta opskrbljivao s oko 2,5 milijuna barela nafte i derivata dnevno, što odgovora oko 2,5 posto globalne potrošnje.

“Neovisna izvješća upućuju na zaključak da je već u prvoj polovini kolovoza na tankere utovareno oko 700.000 barela dnevno manje iranske nafte nego u srpnju, što će, ako se tako nastavi, premašiti većinu očekivanja”, kazali su analitičari američke investicijske banke Jefferies.

“Očekujemo da će se tržište u četvrtom tromjesečju suočiti s nedostatnom opskrbom ili sa smanjenim rezervnim kapacitetima – ili oboje”, dodaju iz Jefferiesa.

U konzultantskoj kući FGE očekuju da će iranski izvoz nafte i derivata do sredine iduće godine pasti ispod razine od milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 73,01 dolar, te je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba