Očekivane veće isporuke nafte iz Saudijske Arabije oborile cijene

Očekivane veće isporuke nafte iz Saudijske Arabije oborile cijene

Cijene sirove nafte su ponovo na nizbrdici uslijed glasova koji su se pronijeli tržištima da se očekuje "nalet" isporuka iz Saudijske Arabije u Sjedin

Cijene sirove nafte su ponovo na nizbrdici uslijed glasova koji su se pronijeli tržištima da se očekuje “nalet” isporuka iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Američke Države.

Naftni fjučersi su pali danas na trgovanju u Njujorku za čak 3,6 odsto, izveštava agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu pojeftinila je za 2,43 dolara na 68,58 dolara za barel na prijepodnevnom trgovanju u 10:18 časova na njujorškoj robnoj berzi.

Sjevernomorska nafta “brent” za septembarske isporuke pala je za 2,64 dolara na 72,69 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Obim trgovanja “brenta”, koji se smatra globalnom tržišnom referencom, bio je blizu 100-dnevnog prosjeka.

“Blumberg” navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima, da su Saudijci takođe ponudili dodatne količine “crnog zlata” azijskim kupcima.

Pošto je Saudijska Arabija preduzela korake da ispuni obećanje o tome da će nadoknaditi gubitak isporuka iz drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da bi naftni kartel i njegovi saveznici mogli da povećaju proizvodnju za više od milion barela dnevno ako bude potrebno.

Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama se čuje da predsjednik Donald Trump razmišlja da upotrebi državne rezerve nafte za vanredne situacije kako bi ukrotio rast cijena goriva. Trumpova administracija, kako dodaje njujorška agencija, razmatra nekoliko opcija za probnu prodaju nafte iz strateških rezervi, a u igri su količine od pet miliona barela do čak 30 miliona barela, prenosi Tanjug.

Jedan viši iranski zvaničnik pozvao je Trumpa da ne koristi strateške rezerve ovog energenta, već da odbaci sankcije na izvoz “crnog zlata” iz Irana.

Energetika.ba