Od sutra na pumpama u Hrvatskoj nove oznake za gorivo

Od sutra na pumpama u Hrvatskoj nove oznake za gorivo

Od sutra počinje novo označavanje goriva na benzinskim postajama širom Hrvatske. Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajaće posebne ozn

Od sutra počinje novo označavanje goriva na benzinskim postajama širom Hrvatske.

Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajaće posebne oznake o vrsti goriva i udjelu biogoriva u njima, izvijestili su iz HGK te dodali da će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a alternativna goriva rombom.

Uz svaki motorni benzin stajaće oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu, pojašnjavaju.

“Preporučuje se da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminijuma. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. Procjenjuje se da u Njemačkoj 80 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema”, istakao je Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoline Hrvatske gospodarske komore, dodavši kako se isti princip odnosi i na dizelska goriva.

I kod dizela, provjerite usklađenost s vozilom

“S njima i njihovim označavanjem će biti ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva biće označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označiće se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente takođe će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate”, upozorio je Grozdanić.

Nove oznake koristiće se u cijeloj EU, ali i šire

Za plinska goriva oznake su vrlo jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi. Koristiće se romb kao simbol za plinska goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. To su ujedno alternativna plinska goriva.

Nove oznake biće postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a biće prezentovane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila.

Osim u svih 28 zemalja Evropske unije, ove oznake će se koristiti na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji, Srbiji, Švajcarskoj i Turskoj.

Energetika.ba