Poljakinja osmislila jestiva pakovanja hrane

Poljakinja osmislila jestiva pakovanja hrane

Poljska dizajnerica Roza Janusz iz Poznana kreirala je pakovanja hrane koja predstavljaju alternativu štetnoj plastici. Osmišljena su od organskog mat

Materijal nazvan scoby fermentacijom tvori membranu od bakterija i kvasca, a ova ambalaža nastala je kao dio diplomskog projekta Poljakinje koja ističe kako ona može produžiti trajnost prehrambenog proizvoda i potom ga zbrinuti na pravi način.

Ambalaža je predviđena za pohranu suhe i polusuhe hrane, uključujući sjemenke, orašaste plodove, bilje i salatu.

“Proizvodnja ambalaže više neće trovati okoliš, već će ga obogaćivati”, izjavila je Janusz za magazin Dezeen.

Membrana se uzgaja u plitkim spremnicima u periodu od dvije sedmice. Fermentira na temperaturi od 25 stepeni celzija prije nego što se stavi u kalupe. Nije joj potrebna sunčeva svjetlost.

Jednom postavljena stvara tanki film koji predstavlja barijeru protiv prolaska kisika zbog kojeg inače propada hrana. Materijal je kompostan i hranjiv zbog zdravih bakterija.

Energetika.ba / Klix.ba