Projekt ‘Misli o prirodi!’ – Eko HUBovi u Mostaru, Laktašima i Maglaju

Projekt ‘Misli o prirodi!’ – Eko HUBovi u Mostaru, Laktašima i Maglaju

Tri Eko HUBa formirana su danas u okviru projekta "Misli o prirodi!" potpisivanjem ugovora između Centra za promociju civilnog društva i lokalnih orga

Tri Eko HUBa formirana su danas u okviru projekta “Misli o prirodi!” potpisivanjem ugovora između Centra za promociju civilnog društva i lokalnih organizacija koje će koordinirati HUBovima u svojim područjima – Udruženjem građana “Nešto više” za Eko HUB Mostar, Centrom za ekonomski i ruralni razvoj za Eko HUB Laktaši, te Udruženjem građana “Fojničani” iz Fojnice kod Maglaja za Eko HUB Maglaj.

Organizacije su izabrane na osnovu javnog poziva koji je CPCD raspisao u decembru prošle godine.

– Okoliš ne može čekati neka bolja vremena, a civilno društvo je odlučno da sve raspoložive resurse umreži kako zaštita okoliša i prirode ne bi ostale marginalizovane oblast u periodu koji slijedi. Zbog toga smo danas potpisali ugovore sa tri organizacije iz Mostara, Maglaja i Laktaša, i time zvanično počeli saradnju u okviru projekta ‘Misli o prirodi!’. Ove tri organizacije će od danas voditi Eko HUBove u svojim regijama obuhvatajući ukupno 12 općina, a od prvog juna će im se pridružiti još šest organizacija koje će sinhronizirano raditi u oblasti zaštite okoliša u 39 općina u BiH – izjavila je projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva Dajana Cvjetković.

Prisutnima se iz svog doma obratila direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda naglasivši da CPCD istinski vjeruje u snagu civilnog društva da napravi vidljive i dugoročne promjene isključivo partnerskim djelovanjem, zbog čega je i koncept trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi!”, kojeg finansijski podržava Švedska, baziran na partnerstvu više od 100 organizacija civilnog društva i medija u BiH.

Izvršni direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj Miodrag Matavulj vjeruje kako će devet Eko HUBova širom BiH zaista predstavljati silu i nezaobilazan faktor u svim pitanjima vezanim za ekologiju i zaštitu životne sredine, te kako će projekt organizacijama donijeti potrebnu promociju i, vrlo izvjesno, omogućiti im samoodrživost u ovoj oblasti i nakon isteka projekta. Osim Matavulja, ugovor je ispred “Nešto više” potpisao Aleksandar Bundalo te ispred “Fojničana” Davor Šupuković.

Eko HUBovi predstavljaju mreže organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana uključenih u procese zaštite okoliša na određenom području. Cilj je stvoriti lokalne mreže partnera koje će raditi na zaštiti okoliša, a njihov rad temeljit će se na direktnim kontaktima sa građanima i građankama, posebno mladim, organizacijama civilnog društva, medijima, lokalnim vlastima, kompanijama i školama u svom krugu djelovanja.

HUBovi će odmah pristupiti aktivnostima u cilju promocije i razvoja permakulture u BiH, odnosno uzgoja povrća i drugog bilja u okviru vlastitih mogućnosti – na balkonima, trijemovima, terasama i krovovima zgrada – tokom pandemije koronavirusa. HUBovi će pružati stručno znanje i savjetovanje o tome kako započeti organsko mikro vrtlarstvo, uključujući razvoj permakulturne proizvodnje na nivou domaćinstva, saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

Energetika.ba / FENA