SAD: Predviđeno poskupljenje barela nafte za pola dolara, a slijedi smanjenje proizvodnje

SAD: Predviđeno poskupljenje barela nafte za pola dolara, a slijedi smanjenje proizvodnje

Ured za informisanje u energetskom sektoru SAD-a (EIA) revidirao je procjene i povećao godišnju cijenu nafte. EIA je u septembarskom izvještaju pre

Ured za informisanje u energetskom sektoru SAD-a (EIA) revidirao je procjene i povećao godišnju cijenu nafte.

EIA je u septembarskom izvještaju predvidio da će cijena Brent nafte po barelu iznosiri 41.9 dolara, a u augustovskom izvještaju je predviđao da će ona iznositi 41,4 dolara.

Barel Brent nafte u SAD-u u prvom kvartalu godine je iznosio 50 dolara, a da bi u drugom kvartalu cijena pala na 29 dolara. Shodno procjenama, u trećem kvartalu bi cijena trebala iznositi 43,9 dolara, a u posljednjem kvartalu bi trebala porasti na 49 dolara.

U izvještaju se navodi da bi u narednim mjesecima moglo doći do novog rasta količina skladištene sirove nafte i da bi to moglo ponovo izazvati previranja na tržištu.

EIA predviđa da će SAD ovogodišnju dnevnu proizvodnju od 11,4 miliona barela nafte već iduće godine smanjiti na 11,1 milion barela.

SAD je u novembru 2018. godine pretekao Saudijsku Arabiju i Rusiju te postao zemlja s najvećom proizvodnjom sirove nafte u svijetu.

Energetika.ba