ZDK: Realizacija projekta energetske efikasnosti u 28 školskih objekata

ZDK: Realizacija projekta energetske efikasnosti u 28 školskih objekata

U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u naredne dvije godine bit će implementiran projekt energetske efikasnosti u školama, vrijedan 11 miliona KM, a u ok

U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u naredne dvije godine bit će implementiran projekt energetske efikasnosti u školama, vrijedan 11 miliona KM, a u okviru projekta AF BEEF finansiranog iz kredita Svjetske banke.

Projekt će obuhvatiti rekonstrukciju i utopljavanje najmanje 28 školskih objekata na području tog kantona.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK usaglasilo je s Implementacijskom jedinicom Federalnog ministarstva prostornog uređenja da tokom 2021. bude rekonstruirano 18 škola, a 2022. preostalih 10 školskih objekata.

Ministar Spahija Kozlić rekao je da će prvo biti raspisan tender za odabir projektanata, potom slijedi izrada projekata i finansijskog okvira, tako da očekuju da bi građevinski radovi mogli početi u februaru.

Projekt energetske efikasnosti podrazumijeva rekonstrukciju krovova, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju toplinskih fasada, zamjenu kotlova i prelazak na ekološki prihvatljive energente, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

 

Energetika.ba / FENA