Američka naftna kompanija hakerima platila 5 miliona dolara otkupnine nakon blokada

Američka naftna kompanija hakerima platila 5 miliona dolara otkupnine nakon blokada

Američka naftna kompanija Colonial platila je gotovo pet miliona dolara hakerima iz Istočne Evrope nakon napada koji ih je prisilio na zatvaranje ov

Američka naftna kompanija Colonial platila je gotovo pet miliona dolara hakerima iz Istočne Evrope nakon napada koji ih je prisilio na zatvaranje ove najveće mreže naftovoda u SAD-u.

Prema navodima Bloomberga koji se poziva na izvore upoznate s transakcijom, kompanija je platila u kriptovaluti koju je nemoguće pratiti.

“Hakeri su operaterima naftovoda poslali i program za dešifrovanje kako bi osposobili kompjutersku mrežu, ali je kompanija iskoristila sopstvene pomoćne arhive da bi obnovila sistem pošto je program radio presporo”, navodi ovaj američki portal.

Poslije šestodnevnog prestanka rada, najveći naftovod u SAD-u koji prenosi 100 miliona galona dnevno benzina, dizela i kerozina počeo je da danas izbacuje prve količine motornih goriva.

Gašenje naftovoda izazvalo je nestašicu goriva od Virdžinije do Floride, a dvije rafinerije su smanjile proizvodnju.

Američki Federalni istražni biro (FBI) optužio je kriminalnu bandu “darkside” za hakerski upad. Ova grupa, za koju se vjeruje da je smještena u Rusiji ili negdje u Istočnoj Evropi, nije preuzela odgovornost za napad, ali je jučer tvrdila da su njeni članovi upali u sisteme još tri firme, uključujući kompaniju iz Ilinoisa.

Energetika.ba / SRNA