Berlin ne mijenja stav u vezi sa ruskim gasovodom

Berlin ne mijenja stav u vezi sa ruskim gasovodom

Sankcije koje je Washington uveo projektu izgradnje ruskog gasovoda “Sjeverni tok dva” kontradiktorne su međunarodnom pravu, izjavio je ambasador Nj

Sankcije koje je Washington uveo projektu izgradnje ruskog gasovoda “Sjeverni tok dva” kontradiktorne su međunarodnom pravu, izjavio je ambasador Njemačke u Rusiji Geza Andreas fon Geir.

On je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu naglasio da Njemačka neće promijeniti stav u vezi sa projektom “Sjeverni tok dva”.

– Trenutno su u toku važni pregovori američkih i njemačkih vlasti, a jedna od tema je `Sjeverni tok dva`. Međutim, naš stav o tom pitanju je jasan i neće se promijeniti: ubijeđeni smo da je energetsku bezbjednost i energetsku politiku treba da odrede isključivo Evropljani, a ne stranci – rekao je Fon Geir.

Prema njegovim riječima, ekstrateritorijalne sankcije nisu primjenjive, jer se kose sa međunarodnim pravom, javio je “Sputnjik”.

SAD se od samog početka protive projektu izgradnje ruskog gasovoda i tvrde da pomenuti cjevovod predstavlja opasnost za evropsku bezbjednost.

Washington povremeno uvodi sankcije zbog projekta, uprkos protestima Rusije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Energetika.ba / SRNA