BH-Gas podnio krivičnu prijavu zbog promjene transportnog puta gasa

BH-Gas podnio krivičnu prijavu zbog promjene transportnog puta gasa

Predstavnici kompanije BH-Gas danas su objavili da su, nakon odluke Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i onemogućavanja BH-Gasa u izvršav

Predstavnici kompanije BH-Gas danas su objavili da su, nakon odluke Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka, podnijeli krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Vršilac dužnosti direktora Jasmin Salkić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je FUP-u predata dokumentacija o nezakonitom djelovanju Energoinvesta, s naglaskom na to da sistemom nabave gasa i nominacijama od 1. aprila 2021. upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale.

Dodao je da je, osim toga, FUP-u dokumentirano da ni mađarski FGSZ ni Transportgas Srbija nisu prihvatili argument Energoinvesta da ugovori na starom transportnom putu budu raskinuti iz razloga “više sile”, što znači da su oni važeći s inotransporterima i izvršeni su zakupi na tim sistemima, ali je Energoinvest i pored te činjenice promijenio transportni put.

Salkić je istakao da su daljnja dešavanja vezana za ugrožavanje sigurnosti snabdijevanja jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbi gasa, tako da je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu.

– BH-Gas će danas dopuniti krivičnu prijavu dokazima dešavanjima na transportnom sistemu – poručio je Salkić.

Energetika.ba / FENA