BiH posvećena borbi protiv plastičnog zagađenja na Svjetski dan okoliša

BiH posvećena borbi protiv plastičnog zagađenja na Svjetski dan okoliša

Svake godine 5. juna obilježava se Svjetski dan okoliša, a u Bosni i Hercegovini bit će organizirano niz događaja pod ovogodišnjim motom „Pobijedimo z

Svake godine 5. juna obilježava se Svjetski dan okoliša, a u Bosni i Hercegovini bit će organizirano niz događaja pod ovogodišnjim motom „Pobijedimo zagađenje plastikom”.

To je prilika da predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija ukažu na napore koje pružaju u borbi protiv plastičnog zagađanja.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sa upravljačima zaštićenih područja govorit će o problemu zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom na Danu upravljača zaštićenih područja, koji će u Tarčinu otvoriti predstavnici Programa UN-a za okoliš/životnu sredinu (UNEP).

Ovaj Program globalni je pokrovitelj Svjetskog dana okoliša, a sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH. Trenutno postoje 33 takva područja, koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić održat će uvodni govor na filmskoj večeri u Cinema Citiju u Sarajevu, koju organizira Njemačka razvojna organizacija GIZ u saradnji sa fondacijom Henrich Böll.

Naglasak je na zaštiti pčela,polinacije i održivoj urbanoj mobilnosti, te će biti prikazani filmovi „Više od meda“, redatelja Markusa Imhoofa i „Biciklom protiv automobila“ reditelja Frederika Gerttena.

Također, GIZ će putem regionalnih projekata, Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost, te bilateralnih projekata u Srbiji, a u saradnji sa partnerima, upriličiti i niz drugih paralelnih aktivnosti u Sarajevu, Beogradu i Subotici.

Predstavnici ministarstava zdravstva, zaštite okoliša, privrede, vodoprivrede i šumarstva, uposlenici higijensko-epidemioloških službi bolnica, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo u Zenici će učestvovati na seminaru „Plastični otpad – Globalni ekološki problem“.

Ovaj događaj, kako su saopćili organizatori Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, namijenjen i za eko-inspektore, sanitarne, komunalne i vodoprivredne inspektore, predstavnike lokalnih organa vlasti, nevladinih udruženja i druge zainteresovane subjekte.

Bosna i Hercegovina je među više od 143 zemlje na svijetu, koje obilježavaju Svjetski dan okoliša 5. juna – na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu na kojem je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Ujedinjeni narodi pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom.

Smatrajući da svako može uticati na smanjenje tog zagađenja UN predlaže da „restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom)“.

Upozoravaju da su ljudi postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koja se koristi je jednokratno korištena.

Širom svijeta se svake minute kupuju milioni plastičnih boca za piće, a svake godine koristi do pet triliona jednokratnih plastičnih vrećica.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koja se koristi ne uđe u sastav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do okeana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u okeanu raspadne, mogu proći i stotine godina.

Kako su saopćili iz UN-a, znanstvenici još nisu sigurni kakvu štetu plastika iz vode čini tijelu, ali je poznato da sadrži niz kemikalija, od kojih su mnoge toksične ili ometaju rad hormona.

 

Energetika.ba / FENA