Bugarska vlasnik 20 odsto kapitala grčke gasne kompanije

Bugarska vlasnik 20 odsto kapitala grčke gasne kompanije

Bugarski operator sistema za prirodni gas "Bulgartransgas" preuzeo je danas 20 odsto akcija u kapitalu grčke kompanijie "Gastrejd" koja razvija te

Bugarski operator sistema za prirodni gas “Bulgartransgas” preuzeo je danas 20 odsto akcija u kapitalu grčke kompanijie “Gastrejd” koja razvija terminal za tečni prirodni gas (TPG) u grčkoj luci Aleksandropolis, saopštio je “Gastrejd”.

Potpisivanju sporazuma o preuzimanju udjela u kapitalu u Atini prisustvovali su premijeri dvaju zemalja Kirajkos Micotakis i Bojko Borisov.

Terminal za tečni prirodni gas je jedna od najznačajnijih energetskih projekata realizovanih tokom posljednjih godina i od velikog je značaja za jugoistočnu Evropu, jer obezbjeđuje različite izvore i puteve snabdijevanja gasom, poboljšava energestku stabilnost i konkuenciju i omogućava stvaranje regionalnog čvorišta za trgovinu prirodnim gasom, ističe “Gastrejd”.

Dodaje se da će to čvotište omogućiti pristup tečnom prirodnom gasu tržištima Grčke, Bugarske, Srbije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Moldavije i Ukrajine.

“Gastrejd” napominje da će terminal u Aleksandropolisu biti povezan sa azerbejdžanskim gasovodom TAP, grčko-bugarskim interkonektorom, sa budućim bugarsklo-srpskim interkonektorom i podzemnim skladištima gasa u jugositočcnoj Evropi koja će biti proširena.

“Učešće ‘Bulgartransgasa’, odnosno bugarske države u kapitalu ‘Gastrejda” je čvrst dokaz regionalnog karaktera projekta, i predstavlja katalizator za integraciju tržišta gasa u jugoistočnoj Evropi osiguravajući energetsku likvidnost i pluralizam u cijelom regionu”, navodi se u saopštenju.

Terminal u Aleksandropolisu sastojaće se od plutajućeg priobalnog skladišta tečnog gasa zapremine 170.000 kubnih metara i postrojenja za regasifikaciju kapaciteta 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Očekuje se da će terminal početi s radom 2023. godine, navodi “Transgas”.

Energetika.ba