Cijene nafte opet porasle

Cijene nafte opet porasle

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 79 dolara zbog učestalih smetnji u opskrbi, uključujući zatvaranje naftnog po

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 79 dolara zbog učestalih smetnji u opskrbi, uključujući zatvaranje naftnog polja u Norveškoj zbog štrajka i prepolovljenu proizvodnju u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 96 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,20 dolara.

U fokusu je tržišta zabrinutost za opskrbu koju dodatno potpiruju poremećaji u opskrbi širom svijeta. Tako se proizvodnja u Venezueli urušila zbog nedostatnih investicija dok se nad iranski izvoz nadvila prijetnja američkih sankcija.

Sjedinjene Države žele od studenoga potpuno blokirati izvoz nafte iz Irana, petog proizvođača nafte u svijetu, zbog čega će drugi veliki proizvođači morati povećati proizvodnju.

Pritom su rezervni kapaciteti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) gotovo u potpunosti iskorišteni a potražnja za naftom ubrzava, napominje Reuters.
Na tržištu se strahuje da će Saudijska Arabija – odluči li nadomjestiti smanjenu opskrbu iz Irana – iskoristiti sve globalne rezervne kapacitete, što znači da će tržišta biti još ranjivija na dodatno ili neočekivano smanjenje proizvodnje.

“Bit je problema u raspoloživim rezervnim kapacitetima OPEC-a … na što se počela fokusirati i pozornost tržišta”, zaključuje Victor Shum iz singapurskog IHS-a.

Zbog zabrinutosti za ponudu cijena barela u Londonu mogla bi poskočiti iznad 85 dolara po barelu, upozoravaju u bilješci analitičari banke MUFG.

“Zbog obnovljenih geopolitičkih poremećaja na strani ponude u Kanadi, Iranu, Libiji, Venezueli i SAD-u povećava se vjerojatnost prekida trgovine naftom a time i rizik za rast cijena nafte u kratkoročnoj perspektivi”, upozoravaju iz MUFG-a.

Energetika.ba