Cijene nafte pale ispod 43 dolara

Cijene nafte pale ispod 43 dolara

CIJENE nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog neočekivanog rasta zaliha u SAD-u koji je potaknuo strahovanja od prekom

CIJENE nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog neočekivanog rasta zaliha u SAD-u koji je potaknuo strahovanja od prekomjerne opskrbe, a uteg je bio i skok broja novozaraženih covidom-19.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u prosincu pala 72 centa, na 42,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 40,97 dolara.

Iznenađujući rast zaliha sirove nafte pritisnuo cijenu nafte

Trgovci su se danas usredotočili na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna porasle za 584.000 barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov pad za milijun barela.

“Mislim da su faktori koji danas pritišću cijene nafte pad europskih tržišta dionica i iznenađujući rast zaliha sirove nafte”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

“Tržište vjerojatno također želi vidjeti hoće li današnji službeni podaci američke vlade potvrditi API-jeve podatke, a očekuje i eventualne vijesti o fiskalnom paketu pomoći u SAD-u”, dodao je Staunovo.

Vlada u Washingtonu objavit će podatke tijekom dana.

U SAD-u se paralelno nastavlja bitka oko pozamašnog novog zakona o pomoći za gospodarstvo pogođeno koronavirusom. Bijela kuća i demokrati pokušavaju postići dogovor prije predsjedničkih i kongresnih izbora, ovaj put uz poticaj predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija kaže da je prerano za rasprave o budućnosti sporazuma o ograničenju opskrbe nafte

Dodatno je cijene nafte pritisnuo podatak da je broj slučajeva covida-19 u svijetu u utorak premašio 40 milijuna pa neki dijelovi Europe uvode nove mjere zatvaranja.

Kada je riječ o ponudi, ruski ministar energetike izjavio je jučer da je prerano za rasprave o budućnosti sporazuma o ograničenju opskrbe nafte nakon prosinca. Prije manje od tjedan dana izjavio je da bi se proizvodnja trebala postupno povećavati, kao što je i planirano.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se ove godine da će od siječnja iduće godine smanjivati proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno. Trenutno je smanjuju 7,7 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 41,04 dolara te pala 34 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba / Hina