Cijene nafte pale pod pritiskom koronavirusa te sukoba SAD-a i Kine

Cijene nafte pale pod pritiskom koronavirusa te sukoba SAD-a i Kine

Cijene nafte oslabjele su na početku tjedna na međunarodnim tržištima budući da rast broja zaraženih i povećanje napetosti između SAD-a i Kine okreću

Cijene nafte oslabjele su na početku tjedna na međunarodnim tržištima budući da rast broja zaraženih i povećanje napetosti između SAD-a i Kine okreću investitore prema sigurnijim utočištima za ulaganja.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu oslabjela 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 41,15 dolara.

Pad zrcali sliku financijskih tržišta u Aziji 

Pad na naftnim tržištima zrcali sliku financijskih tržišta u Aziji uslijed zabrinutosti zbog rasta napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva, nakon zatvaranja konzulata u Houstonu i Chengduu. U međuvremenu je broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 16 milijuna.

No cijena barela u Londonu u srpnju je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom tržištu na putu rasta treći mjesec u nizu, zahvaljujući do sada rekordnom smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. U SAD-u je proizvodnja također smanjena.

Potražnja za naftom nešto se poboljšala nakon jako niskih razina iz drugog tromjesečja, iako je put oporavka neravnomjeran. Nastavak zatvaranja u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta ograničava potrošnju.

“Čini se da je cijena nafte zarobljena između suprotstavljenih sila, smanjena joj je volatilnost i raspon unutar koga se njome trguje”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Investitori prate utjecaj tropske oluje

Investitori također pozorno prate utjecaj tropske oluje Hanne koja je tijekom vikenda opustošila obalu Teksasa. Proizvođači i rafinerije nafte u petak su izjavili kako ne očekuju da će oluja utjecati na poslovanja.

Rast cijena nafte s niskih razina početkom godine također je potaknuo rast proizvodnje u SAD-u, gdje se broj aktivnih bušotinskih postrojenja povećao u prošlome tjednu, prvom s rastom nakon ožujka.

“Iako vjerujemo da su proizvodne aktivnosti u SAD-u dosegnule dno, na temelju trenutnih razina cijena ne očekujemo da ćemo uskoro vidjeti brzi oporavak”, napominju analitičari ING-a.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,38 dolara te je pala 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba / Hina