Cijene nafte poskočile iznad 70 dolara, prigušen strah od trgovinskog rata

Cijene nafte poskočile iznad 70 dolara, prigušen strah od trgovinskog rata

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 70 dolara, poduprte optimizmom ulagača da se trgovinski spor između Sjedinjen

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 70 dolara, poduprte optimizmom ulagača da se trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine može riješiti bez veće štete po globalno gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,23 dolara višoj cijeni, od 64,65 dolara.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u utorak da će nastaviti otvarati kinesko gospodarstvo i smanjivati carine u vrlo pomirljivom istupu o aktualnim trgovinskim napetostima između Kine i Sjedinjenih Država.

Njegove izjave umirile su trgovce, potaknuvši apetit za rizičnijom imovinom, poput dionica i industrijskih sirovina, uključujući naftu. Njihove reakcije odražavaju procjenu da se smanjuju izgledi za trgovinski rat.

“Posrijedi nije toliko sklonost odnosno nesklonost riziku koliko procjene izgleda za trgovinski rat a trenutno se čini da do njega neće doći”, tumači raspoloženje na tržištu Jasper Lawler iz London Capital Groupa.

Američke su carine u velikoj mjeri politički motivirane ali u konačnici oni (u SAD-u) zapravo ne žele trgovinski rat, općenito se želi ojačati američko gospodarstvo”, dodaje Lawler.

Zabrinutost zbog dugotrajnog trgovinskog spora između dva najveća svjetska gospodarstva i neizvjesnost u pogledu odnosa ponude i potražnje na svjetskim tržištima nafte proteklih su tjedana prouzročile snažne oscilacije cijena nafte.
Tako su prije dva tjedna poskočile iznad 70 dolara nakon što je Saudijska Arabija obećala da će poduprijeti produljenje dogovora o ograničenju opskrbe i na iduću godinu. Prošlog tjedna ponovo osjetno pale nakon što je SAD odlučio uvesti carine u vrijednosti 50 milijardi dolara na kineski uvoz.
Potporu im ujedno pruža zdrava potražnja i smanjenje proizvodnje koju predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) iako tim nastojanjima prijeti ogromna američka proizvodnja sirove nafte, koja je poskočila za četvrtinu od sredine 2016. godine, podsjeća Reuters.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 65,09 dolara, te porasla 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba