Cijene nafte stabilne na korak od 72 dolara

Cijene nafte stabilne na korak od 72 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak 72 dolara, poduprte najavom američkog predsjednika o mogućoj vojnoj akciji

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak 72 dolara, poduprte najavom američkog predsjednika o mogućoj vojnoj akciji u Siriji i padom globalnih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,93 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67 dolara.

Tržišta je sredinom tjedna uznemirila najava američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru o skorašnjoj vojnoj akciji u Siriji nakon navodnog napada kemijskim oružjem na uporište pobunjeničkih snaga Dumu. Sirija nije značajan proizvođač nafte ali trgovce je zabrinula mogućnost poremećaja u opskrbi iz šire regije Bliskog istoka.

Potom je američki predsjednik u četvrtak na Twitteru poručio da napad na Siriju “može ali i ne mora biti izveden vrlo skoro”. To je potaknulo nagađanja da vojna akcija možda neće biti pokrenuta u kratkom roku kao što je nagovijestila njegova prethodna poruka.

“Na početku zadnjeg (radnog) dana u tjednu čini nam se da geopolitički rizici nisu tako izraženi kao što se strahovalo prije tri dana”, objavila je u bilješci klijentima savjetodavna kuća Petromatrix.

“Rizik eskalacije u Siriji ne može se u potpunosti odbaciti ali smatramo da ne zaslužuje veliku premiju na cijenu kakva je bila prije tri dana”, poručili su iz Petromatrixa.

Potporu cijenama pruža i ocjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se višak globalnih zaliha nafte gotovo istopio. U mjesečnom izvješću o naftnim tržištima dodali su i da je proizvodnja njihovih članica u ožujku pala na 31,96 milijuna barela dnevno, što znači da je smanjena za 201 tisuću barela dnevno u odnosu na veljaču, prenosi Hina.

U izjavi za Reuters glavni tajnik OPEC-a Mohamad Barkindo kazao je da se ta organizacija i njezini saveznici spremaju produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i na iduću godinu unatoč tome što bi po svemu sudeći višak u opskrbi trebao biti otklonjen do rujna ove godine.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno od početka do kraja ove godine kako bi poduprli cijene i sveli zalihe na petogodišnji prosjek u skupini razvijenih industrijskih zemalja.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 68,73 dolara, što znači da je bila 44 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba