Cijene nafte u porastu zbog najave vakcine protiv koronavirusa

Cijene nafte u porastu zbog najave vakcine protiv koronavirusa

Cijena nafte porasla je četvrtu sedmicu zaredom u srijedu, dok je tržište prešućivalo industrijski izvještaj koji pokazuje da su američke zalihe sirov

Cijena nafte porasla je četvrtu sedmicu zaredom u srijedu, dok je tržište prešućivalo industrijski izvještaj koji pokazuje da su američke zalihe sirove nafte porasle više nego što se očekivalo, nadajući se da će vakcina za COVID-19 povećati potražnju za ovim energentom.

Kako piše Reuters, nafta Brent porasla je za 38 centi, ili 0,8 posto, na 48,24 dolara za barel do zabilježivši tako rast za skoro 4%. Sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) porasla je za 27 centi ili 0,6 posto na 45,18 dolara, nakon što je u utorak porasla više od 4 posto.

Obje cijene su najviše od početka marta i u posljednja četiri dana porasle su za oko 9 posto.

“S obzirom na urednu predsjedničku tranziciju, pojavu vakcine za koronavirus i očekivanja da će OPEC Plus produžiti smanjenje proizvodnje sljedeće sedmice, tržišta nafte potpuno su zanemarila neočekivani rast od 3,8 miliona barela u zalihama sirove nafte u SAD-u”, rekao je Jeffrey Halley, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

Iz kompanije AstraZeneca u ponedjeljak su rekli da je njihova vakcina protiv COVID-19 u prosjeku 70 posto efikasna, a mogla bi biti i do 90 posto, pružajući još jedno oružje u borbi za kontrolu pandemije nakon pozitivnih rezultata drugih glavnih farmaceutskih proizvođača.

Međutim, bilo koja održiva vakcina vjerovatno neće biti spremna za masovnu upotrebu u sljedećih nekoliko mjeseci, što znači da će blokade i ograničenja putovanja biti na snazi i od sljedeće godine.

Zbog toga je vjerovatno da će OPEC Plus, koji grupiše Organizaciju zemalja izvoza nafte (OPEC) i saveznike, uključujući Rusiju, nastaviti smanjenje proizvodnje do 2021. godine nakon sastanka koji je trebao započeti 30. novembra nakon tehničkih pregovora ove sedmice.

Proizvođači OPEC Plus zadržavaju zalihe da bi podržali cijene nakon što je pandemija koronavirusa početkom ove godine uveliko smanjila potražnju za ovim energentom.

Trenutno bi trebali povećati proizvodnju za 2 miliona barela dnevno – oko 2 posto globalne potražnje prije pandemije – od januara.

U Američkom naftnom institutu (API) jučer je rečeno da su američke zalihe sirove nafte porasle za 3,8 miliona barela u sedmici do 20. novembra, na oko 490 miliona barela.

Energetika.ba