Ekopak isporučio 90 specijalnih kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže

Ekopak isporučio 90 specijalnih kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže

Simbolično na dan obilježavanja Svjetskog dana reciklaže, prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH – Ekopak, zajedno sa GIZ

Simbolično na dan obilježavanja Svjetskog dana reciklaže, prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH – Ekopak, zajedno sa GIZ-om i REDAH-om, isporučio je 90 specijalnih kontejnera (zvona) za prikupljanje staklene ambalaže od kojih će 50 biti isporučeno Općini Ilidža, a 40 Općini Konjic.

Prethodno je izvršena nabavka još 100 ovakvih kontejnera od kojih je 69 isporučeno Gradu Bihać, a 31 Općini Novi Travnik. Njemačka razvojna saradnja i Ekopak su osigurali ukupno 190 specijalnih kontejnera u okviru regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu” u koji su pored Bosne i Hercegovine uključene i Srbija i Sjeverna Makedonija putem svojih operatera sistema Ekopak, Sekopak i Pakomak uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju- GIZ, te NALED-a, ZELS-a i REDAH, saopćeno je iz Ekopaka.

Zbog nedovoljnog broja kontejnera za odlaganje staklene ambalaže, ali i nepostojanja odgovarajućih reciklažnih pogona, na zapadnom Balkanu se staklo manje reciklira nego što je to slučaj u zemljama članicama Evropske unije. Države EU recikliraju oko 70 posto staklene ambalaže godišnje, dok je u BiH ta količina iznosi 12 posto. Najveći dio iskorištenog stakla u BiH završi na deponijama ili ilegalnim smetlištima, a u takvim uslovima potrebno mu je čak 5.000 godina da se razgradi.

S obzirom na to da je staklo jedini ambalažni materijal sa stoprocentnom efikasnošću reciklaže te se može reciklirati u nedogled, slobodno mu se može dodijeliti titula – “zvijezde reciklažne industrije”, navodi se u saopćenju.

Da bi situacija u pogledu upravljanja staklenim ambalažnim otpadom u regionu u narednom periodu bila povoljnija, sprovodi se projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu”.

Tako će se 190 specijalnih kontejnera za odlaganje staklene ambalaže postaviti u Bihaću, Novom Travniku, Konjicu i na Ilidži, kao i odabranim gradovima i općinama Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cilj je da se količina prikupljene staklene ambalaže u regionu poveća za posto, kao i da se dođe do održivog modela prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže koji bi se u godinama koje dolaze postepeno proširivao i na ostale općine u BiH.

Pored ovog tehničkog dijela, razvijena je i odgovarajuća kampanja usmjerena na dizanje svijesti građana o značaju reciklaže ovog ambalažnog materijala.

Kampanja je jedinstvena za sve tri zemlje i istovremeno uvažava specifičnost svake od zemalja, a provodiće se na lokalnim nivoima u lokalnim zajednicama koje su uključene u projekat. Projekat u BiH sprovode Ekopak, GIZi REDAH, saopćeno je iz Ekopaka.

Energetika.ba / FENA