Električna budućnost: Porsche Taycan predstavljen u Sarajevu

Električna budućnost: Porsche Taycan predstavljen u Sarajevu

Kompanija Porsche je u septembru prošle godine istovremeno na tri kontinenta predstavila svoj prvi potpuno električni model Taycan koji smo imali pril

Kao što mnogi već znaju, Taycan je najavljen konceptom Mission-E još 2015. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, a prošle godina je stigla produkcijska verzija koja se također pojavila u Frankfurtu. Ovaj električni automobil je konstruisan u njemačkom Weissachu, a proizvodi se u fabrici u Zuffenhausenu.

Njegovo ime je epitet za živahnog mladog pastuha, povezano je s konjem koji se nalazi na grbu grada Stuttgarta, a koji je također dio Porscheovog logotipa.

Kako poručuju iz Porschea, Taycan signalizira početak nove ere, ali i dalje sadrži prepoznatljive karakteristike Porsche dizajna. Naprijed je veoma širok sa izraženim blatobranima, dok siluetu obilježava sportska krovna linija.

Taycan je sada zvanično stigao u BiH, a bit će dostupna tri modela, Taycan 4S, Taycan Turbo i Taycan Turbo S.

“Prije uvođenja modela Taycan na bh. tržište bilo je potrebno stvoriti određene preduslove za punjenje električnih Porsche vozila. Porsche BH d.o.o., generalni uvoznik za Porsche u BiH, u prvoj fazi je instalirao po dva električna Porsche punjača na dvanaest lokacija širom BiH, pretežno u hotelima“, izjavio je Armin Mulović, brand manager marke Porsche za BiH.

Sa svojim sistemskim naponom od 800V umjesto 400V, Taycan je značajno u prednosti nad ostalim električnim vozilima, nudi visoke perfomanse i kraće vrijeme punjenja. Pokreću ga dva električna motora s dvije brzine, po jedan na obje osovine. Automobil je težak oko 2.250 kg, a njegova baterija je postavljena duž cijelog podvozja.

Taycan 4S razvija 320 kW (overboost mod 390 kW) i 640 Nm obrtnog momenta, Taycan Turbo isporučuje 460 kW (overboost mod 500 kW) i 850 Nm, a snaga modela Taycan Turbo S iznosi 460 kW (overboost mod 560 kW) i 1.050 Nm.

Turbo S od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi, dok su modelu Turbo do “stotke” potrebne 3,2 sekunde. Njihova maksimalna brzina iznosi 260 km/h. S jednim punjenjem baterije Turbo S može preći 412, a Turbo 450 kilometara.

Kada je riječ o stanicama za punjenje, u BiH postoje na 14 lokacija na kojima se nalaze po dva Porsche univerzalna punjača (11kW), dakle ukupno 28, a smješteni su u određenim bh. hotelima. Ovi punjači se mogu koristiti za sva električna i hibridna vozila. Punjenje za vlasnike Porscheovih automobila je besplatno i dostupno 24 sata dnevno te je za njih mjesto rezervisano.

Inače, u PCEE regiji koju čine 26 zemalja, na 76 lokacija postoje funkcionalni punjači, a za novih 158 lokacija su sklopljeni ugovori za instalaciju punjača. Također, na 82 lokacije traje proces instalacije punjača, a ukupno 212 lokacija je pronađeno za nove punjače.

Korištenjem punjača od 270 kW potrebno je samo pet minuta da se napuni baterija za prelazak dionice od 100 km. Vrijeme punjenja baterije od 5 do 80 posto u idealnim uslovima iznosi 22,5 minute. S druge strane, na punjaču od 150 kW moguće je za 36 minuta napuniti 80 posto baterije.

Početna cijena modela Taycan 4S u BiH iznosi 216.500 KM, Turbo košta najmanje 312.000 KM, dok je za Turbo S potrebno izdvojiti 380.000 KM

Energetika.ba / Klix.ba