Električni koncept Genesis X debitovao u Los Angelesu

Električni koncept Genesis X debitovao u Los Angelesu

Najnoviji Genesisov koncept predstavlja luskuzni električni grand tourer koji bi mogao biti rival BMM-ovoj Seriji 8. Radi se o konceptu Gen

Najnoviji Genesisov koncept predstavlja luskuzni električni grand tourer koji bi mogao biti rival BMM-ovoj Seriji 8.

Radi se o konceptu Genesis X za koji južnokorejski brend tvrdi da oslikava viziju održivog potpuno električnog luksuznog grand tourera kao rivala BMW-u Seriji 8 i Lexusu LC, barem u teoriji.

Genesis je primjenio svoj novo “Two Lines” dizajnerski jezik za novi GT koncept, koji će usvojiti i produkcijska vozila. Ključne karakteristike su uska LED svjetla, tanka, stražnja svjetla i paralelna svjetla oko priključka za punjenje.

Koncept je dobio i novu verziju prednje maske s G-Matrix uzorkom koji koristi i luksuzni SUV GV70.

U unutrašnjosti su sportska sjedišta sa sigurnosnim pojasevima u četiri tačke, a presvlake su napravljene od recikliranih materijala. Upravljač i pojasevi su presvučeni tkaninom napravljenom od ostataka kože koja bi se inače bacila. Ovakav način iskorištavanja materijala Gensis namjerava koristiti i za produkcijske automobile, prenosi Klix.

Sjedišta su presvučena materijalom različitih boja, vozačevo sjedište je smeđe, a suvozačevo plave boje.

Koncept nema intotainment sistem nego Free-Form display smješten u panel koji okružuje sjedište vozača, a kojim se upravlja putem manjeg panela na centralnoj konzoli. Display je u potpunosti fokusiran na vozača i sadrži kontrole navigacije i klima uređaja te prikazuje informacije o automobilu i vožnji. Na centralnoj konzoli je i novi kontroler mjenjača sa modovima vožnje.

Detalja o platformi i pogonu koncept zasad nema, ali se očekuje da se radi o najnovijoj Hyundaijevoj E-GMP platformi koja podržava 400 i 800V punjenje te nudi maksimalan domet do 500 kilometara.

Energetika.ba