Električni Porsche 911 trebao bi biti spreman do 2030. godine

Električni Porsche 911 trebao bi biti spreman do 2030. godine

Do potpune elektrifikacije najpoznatijeg sportskog automobila svih vremena ostalo je još deset godina. Posljednje vijesti iz slavne njemačke automo

Do potpune elektrifikacije najpoznatijeg sportskog automobila svih vremena ostalo je još deset godina.

Posljednje vijesti iz slavne njemačke automobilske kompanije otkrivaju da u Porscheu uveliko razmišljaju o potpunoj elektrifikaciji legendarnog modela 911, ali ljubitelji tradicionalnih rješenja (među kojima je i čuveni 6-cilindarski boxer motor) mogu odahnuti, jer se električne 911-ice neće pojaviti na sceni prije 2030. godine.

Prvi čovjek Porschea Oliver Blume izjavio je da će prvi korak prema potpunoj elektrifikaciji najpoznatijeg sportskog automobila svih vremena biti uvođenje hibridnih verzija po sličnom receptu koji je Porsche svojevremeno korišten na modelu 918 Spyder, ali i na trkaćem LMP1 prototipu 919, prenosi klix.

U Porscheu su uvjereni da će do kraja tekuće decenije imati optimalna inžinjerijska rješenja s kojima električni 911 svojim voznim karakteristikama neće zaostajati za konvencionalnim verzijama koje već decenijama pokreću motori iznad zadnje osovine.

U međuvremenu, nasljednik spomenutog hibridnog supersportskog modela 918 Spyder trebao bi biti spreman do 2025. godine.

Energetika.ba