ENI želi biti prva “ugljično neutralna” naftna kompanija

ENI želi biti prva “ugljično neutralna” naftna kompanija

Talijanska naftna kompanija Eni obvezat će se na ugljično neutralno poslovanje, objavio je njezin izvršni direktor Claudio Descalzi. Eni će 'epohal

Talijanska naftna kompanija Eni obvezat će se na ugljično neutralno poslovanje, objavio je njezin izvršni direktor Claudio Descalzi.

Eni će ‘epohalnu’ najavu o tome kako namjerava ostvariti taj cilj upriličiti najkasnije krajem godine, istaknuo je Descalzi, dodajući da nijedna naftna kompanija nije još izložila obvezujuće planove o neto nultom ugljičnom otisku.

U Eniju se trenutno procjenjuju troškovi i očekuje se da će zacrtani rokovi i obujam smanjenja biti objavljeni prije kraja ove godine, naglasio je Descalzi na rubovima energetske konferencije.

“Počeo je novi i strateški ciklus za Eni; iz naftne kompanije izrastao je u energetsku kompaniju a sada želi uz pomoć kružne ekonomije postati kompanija s ugljično neutralnim poslovanjem”, dodao je čelnik talijanske tvrtke.

Po njegovim će riječima ciljevi obuhvatiti ispuštanje plinova u atmosferu, ali i zagađenje tla. “Cilj je optimizirati proizvodnju otpada”, kazao je Descalzi, ne navodeći detalje.

Neki su globalni ulagači počeli propitivati etičku dimenziju kompanija u koje ulažu.

Tako norveški stabilizacijski fond traži od kompanija u kojima drži vlasničke udjele da neprofitnoj organizaciji CDP, nekadašnjem Projektu objave ugljičnih emisija, dostavljaju podatke o upotrebi vode i o utjecaju na klimu.

U tom je kontekstu BP objavio da će do 2025. godine zadržati ukupni obujam ispuštenog ugljičnog dioksida na razinama iz 2015. godine, smanjujući ga za 3,5 milijuna tona kako bi amortizirao veću proizvodnju.

Shell pak planira prepoloviti emisiju do 2050. godine, napominje Reuters.

Energetika.ba