Građani traže sastanak s lokalnim vlastima zbog mHE na rijeci Doljanci

Građani traže sastanak s lokalnim vlastima zbog mHE na rijeci Doljanci

Udruženje građana "Za Doljanku" poslalo je zahtjeve za sastanke načelniku i kolegiju novoizabranog Općinskog vijeća Jablanice s ciljem objektivnog inf

Udruženje građana “Za Doljanku” poslalo je zahtjeve za sastanke načelniku i kolegiju novoizabranog Općinskog vijeća Jablanice s ciljem objektivnog informiranja o tome što su građani Jablanice do sada učinili u svojoj borbi protiv “neregularnosti prilikom izgradnje i rada mHE Zlata na rijeci Doljanci” te informiranja o tome što će biti fokus građanskog djelovanja u narednom razdoblju.

“Ovim sastankom želimo između ostalog potaknuti i neke statutarne izmjene za koje smatramo da su vrlo važne za građane naše općine. Smatramo da je trenutno jako loše stanje po pitanju učešća građana u procesu donošenja odluka od značaja za lokalnu zajednicu, što je posljedica protuzakonitih izmjena Statuta Općine Jablanica u prethodnom sazivu Općinskog vijeća kao i protuzakonitog rada Savjeta MZ Jablanica II”, istaknuli su predstavnici Udruženja.

U svojim zahtjevima građani su izrazili nadu da će tijekom novog mandata ostvariti dobru poslovnu suradnju s načelnikom i novoizabranim vijećnicima, u interesu svih građana Općine Jablanica. Osim toga, naveli su kako se nadaju da će udovoljiti njihovom zahtjevu za sastanak najkasnije do 10.02.2021.

Podsjećaju kako godinama upozoravaju na “netransparentnost cijelog procesa pri izdavanju dozvola za izgradnju i rad mHE Zlate na rijeci Doljanci, kao i na kršenje različitih zakona u ovom procesu, od lokalne do federalne razine”.

Navode da iako svo to vrijeme ukazuju i na devastaciju prirode i uništavanje okoliša od strane pojedinca, lokalne, županijske i federalne institucije daju podršku tim projektima.

“Trenutno se vode dva sudska spora i pokrenuto je više kaznenih prijava protiv prošlih saziva Općinskog vijeća Jablanica, prethodnog načelnika Jablanice i ostalih pojedinaca koji su nesavjesnim i neodgovornim postupcima te kršenjem ovlasti uništili prirodne ljepote općine”, stoji u priopćenju UG “Za Doljanku”.

 

Energetika.ba / FENA