Izraelski startup predstavio baterije za električne automobile koje se napune za pet minuta

Izraelski startup predstavio baterije za električne automobile koje se napune za pet minuta

Svaki razgovor o električnim automobilima ima neizbježnu temu, a to su njihove baterije, vrijeme punjenja i domet. Vrijeme punjenja baterija elektr

Svaki razgovor o električnim automobilima ima neizbježnu temu, a to su njihove baterije, vrijeme punjenja i domet.

Vrijeme punjenja baterija električnih automobila još uvijek je daleko od idealnog, a upravo je to problem koji pokušava riješiti izraelski startup StoreDot.

Ovaj startup razvija baterije za električna vozila svih vrsta, uključujući e-skutere i automobile, a radi se o baterijama koje se napune za samo pet minuta.

Baterijske ćelije su proizvod kineske kompanije EVE Energy te se razlikuju u odnosu na tradicionalne baterije jer u anodi sadrže metaloidne nanočestice umjesto grafita. Iz StoreDota tvrde da to predstavlja ključni korak u prevazilaženju problema koji se odnose na sigurnost i vijek trajanja baterije. U budućnosti izraelski startup namjerava koristiti silikon umjesto germanija za ove nanočestice, a zbog toga bi baterije u konačnici trebale biti jeftinije.

Električni automobil čija se baterija napuni za pet minuta mogao bi riješiti problem redova na stanicama za punjenje, kao i barem smanjiti stres koji uzrokuje briga o dometu električnog automobila.

Međutim, na to će se još čekati jer su za punjenje ovakve baterije potrebni jači punjači. U StarDotu vjeruju da će do 2025. godine uz postojeću infrastrukturu baterije moći omogućiti domet od 160 km nakon samo pet minuta punjenja.

U StoreDot investiraju Daimler, BP, TDK i Samsung.

I druge kompanije među kojima su Tesla Motors i Enevate razvijaju baterije koje se brzo pune.

Energetika.ba