Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja

Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) pridružila se mreži IONITY, koja je najveća evropska mreža brzih punionica, u kojoj je postala strateški partner i

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) pridružila se mreži IONITY, koja je najveća evropska mreža brzih punionica, u kojoj je postala strateški partner i akcionar.

Brendovi Kia i Hyundai će iskoristiti širenje punjačke infrastrukture uz mrežu auto-puteva po Evropi i tako doprinijeti daljem prihvatanju električne mobilnosti koje se temelji na nultim emisijama štetnih gasova.

IONITY koristi evropski standard punjenja CCS (Combined Charging System). S obzirom na to da mreža koristi 100-postotno obnovljivu energiju vozači električnih vozila zahvaljujući mreži IONITY ne samo da putuju bez emitovanja štetnih emisija nego i CO2 neutralno.

To je značajan korak prema uspješnoj električnoj mobilnosti u Evropi.

“Ulaskom grupacije Hyundai-Kia dobili smo privrženog partnera sa međunarodnim iskustvom na području električne mobilnosti,” rekao je Mihale Haješ, direktor IONITY. “Zajedničkim snagama ćemo raditi na tome da obrazujemo ljudi o e-mobilnosti i promovišemo inovacije na tom području sa ciljem putovanja električnim vozilima kao novim normalnim, pogotovo na dugim putovanjima.”

IONITY želi omogućiti duge vožnje električnim vozilima kao novo normalno. Kompanija, koja gradi i upravlja mrežom brzih punionica uz evropske auto-puteve, koristi najnoviju tehnologiju sa kapacitetom punjenja do 350 kW.

Time vozači postojeće i budućih generacija električnih vozila – upotrebom najrasprostranijeg evropskog punjačkog standarda CCS (Combined Charging System) – prilikom pauze na putovanju mogu koristiti maksimalnu brzinu punjenja. Svaka punjačka stanica IONITY ima u prosjeku 4 punjačka mjesta. Zbog privrženosti održivosti sve punionice IONITY nude 100% obnovljivu energiju koja je ujedno bez emisija i ugljenično neutralna.

Kompanija IONITY, smještena u Minhenu, osnovana je 2017. i u vlasništvu je proizvođača automobila BMW Group, Mercedes Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group i Volkswagen Group.

Energetika.ba