“Krško” ponovo u pogonu

“Krško” ponovo u pogonu

Nuklearna elektrana "Krško" jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sistem, nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec d

Nuklearna elektrana “Krško” jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sistem, nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana.

Iz Nuklearne elektrane “Krško” navode da je tokom remonta u jezgri reaktora zamijenjeno 56 od 121 gorivnog elementa, čime je obezbijeđen izvor energije za pogon elektrane do sljedećeg remonta na jesen.

“Obavljeni su i planirani radovi održavanja, pregledana je cjelovitost materijala opreme i struktura, te je provedeno više od sto nadzornih ispitivanja, koja su potvrdila ispravnost rada komponenti i sistema”, navode iz Nuklearne elektrane “Krško”.

Između ostalog, ispitani su i priključeni na postojeće sisteme elektrane novi nezavisni sistemi hlađenja jezgre i zaštitne zgrade.

“Tokom redovog remonta, koji je počeo 1. aprila, obavljeno više od 40.000 aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, uprkos uslovima epidemije koji su otežavali isporuku robe i usluga”, rekao je član uprave Nuklearne elektrane “Krško” Saša Medaković.

 

Energetika.ba