LNG Hrvatska u kasnijim fazama natječaja očekuje aktivnije uključivanje trgovca plinom

LNG Hrvatska u kasnijim fazama natječaja očekuje aktivnije uključivanje trgovca plinom

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će se trgovci plinom tek u kasnijim fazama natječaja početi aktivnije uključivati u zakup kapaciteta LNG terminala na

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će se trgovci plinom tek u kasnijim fazama natječaja početi aktivnije uključivati u zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, a nisu mogli komentirati rezultate prvog kruga natječaja, kojeg smatraju svojevrsnim ispitivanje tržišta i konkurencije.

“S obzirom na povjerljivost postupka zakupa kapaciteta nismo u mogućnosti direktno komentirati rezultate prvog kruga zakupa kapaciteta, ali poznavajući način rada trgovaca prirodnim plinom na otvorenom tržištu, možemo očekivati njihovo aktivno uključivanje u kasnijim fazama zakupa kapaciteta, jer je prvi krug svojevrsno ispitivanje tržišta i konkurencije”, istaknuo je u izjavi za Hinu direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić.

Podsjeća da se postupak provodi sukladno Pravilima provedbe obvezujuće faze Open Season postupka koji su primili svi registrirani učesnici postupka.

“Između ostaloga, tim su Pravilima određeni rokovi i način podnošenja obvezujućih ponuda u tri moguća kruga”, istaknuo je Frančić.

Prvi krug podnošenja obvezujućih ponuda završio je 8. travnja, nakon čega slijedi postupak raspodjele kapaciteta i provedbe ekonomskog testa te započinje provedba drugog kruga podnošenja obvezujućih ponuda s rokom dostave do 6. svibnja.

Ako bude potrebno, provodit će se i treći, finalni krug obvezujućeg zakupa kapaciteta s rokom dostave obvezujućih ponuda do 23. svibnja, navodi Frančić.

“Nakon provedenog finalnog postupka raspodjele kapaciteta konačni rezultati zakupa objaviti će se 28. svibnja, nakon čega će se moći govoriti o uspješnosti cjelokupnog postupka, a posljedično tome i o uspješnosti projekta. Napominjem da je moguće i produžiti vrijeme za podnošenje obvezujućih ponuda u pojedinim krugovima, ukoliko to zahtijevaju učesnici i iz razloga uspješne provedbe postupka bude s naše strane prihvaćeno”, istaknuo je Frančić, dodajući da su u LNG Hrvatska i dalje pozitivni u pogledu očekivanog ishoda zakupa kapaciteta, prenosi SEEbiz.eu.

Jutarnji list u subotnjem je broju, pozivajući se na neslužbene informacije iz dva izvora, objavio da je tvrtka LNG Hrvatska u prvom krugu natječaja za zakup kapaciteta zaprimila samo jednu ponudu, i to navodno ponudu Ine za tek 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje. Novi list u izdanju od nedjelje navodi kako se “od upućenih može čuti kako nije pristigla samo jedna ponuda, no nema ih puno”.

Sredinom veljače ove godine Frančić je u razgovoru za Hinu naveo kako je “u neobvezujućoj fazi Open Season postupka interes za zakup kapaciteta plutajućeg LNG terminala iskazalo dvadesetak kompanija, a dvanaest ih je dostavilo ponude za zakup kapaciteta u ukupnom iznosu većem od inicijalno ponuđenog kapaciteta od 2,6 milijardi prostornih metara plina, koliko trenutno dozvoljava kapacitet transportne plinske mreže”.

Energetika.ba