Magazinović o nuklearnom otpadu: Slovenci se drže postrani, Hrvati imaju preča posla

Magazinović o nuklearnom otpadu: Slovenci se drže postrani, Hrvati imaju preča posla

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, istakao je kako se Slovenci očekivano drže postrani u vezi s problemom odl

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, istakao je kako se Slovenci očekivano drže postrani u vezi s problemom odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, a da će Hrvati to pitanje odgađati dok se ne završi izborni proces.

“Kolege iz Slovenije, razumljivo, bježe od situacije da postanu ‘treća strana’ u problemu odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Dva odbora Državnog zbora Republike Slovenije su na lijep način odbila susret i uputila nas da razgovaramo isključivo s kolegama iz Hrvatske. Na neki način ih i razumijem što se pokušavaju držati postrani i ne sporim više puta istaknutu dobru namjeru Slovenaca da se sav taj otpad skladišti na mjestu nastanka, dakle u Sloveniji. Ipak, moramo znati da i njih obavezuje Zajednička konvencija o sigurnosti odlaganja nuklearnog otpada”, istakao je Magazinović.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Magazinović navodi kako imaju očiglednu namjeru da istraju u formiranju odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici s BiH, ali da imaju “mali” politički problem, predsjedničke izbore.

“Ovo pitanje će se pokušati držati sa strane dok se izborni proces ne završi. Imamo informacije i da je to zahtjev HDZ-a Sisačko-moslivačke županije, gdje su svjesni opasnosti da izgube izbore u ovoj županiji ukoliko to pitanje bude aktuelizirano u kampanji”, naveo je Magazinović na Facebooku.

Napominje kako je u BiH sve veći broj onih koji se uključuju u rješavanje problema.

“Bit će prilike da se govori o tome da li je moglo/trebalo i ranije. To ćemo za sada ostaviti postrani. Velika je stvar da postoji jedinstvo svih kada je riječ o tome da se protivimo ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske, da nisu zadovoljeni uslovi za uspostavu odlagališta uz rijeku Unu, da u izradi studije utjecaja nije u obzir uzeto stanovništvo u BiH”, navodi Magazinović

Ministar Crnadak je, prema Magazinovićevim riječima, u posljednje vrijeme uradio dosta dobrih stvari, ali Vijeće ministara može i mora više.

“Ono što bi bilo neophodno u ovom trenutku je formiranje pravnog tima i to očekujem da će uraditi Predsjedništvo BiH koje je također jedinstveno po ovom pitanju. Prema mom mišljenju bi Predsjedništvo trebalo preuzeti štafetnu palicu od svih onih koji su se do sada bavili ovim pitanjem i koordinirati sve nas. Iskreno se nadam da će se to desiti. Prilika je ovo da se pokaže da se politika u BiH može voditi i na drugačiji način i da ne mora sve biti konflikt i blokada, nego da može postojati i učinkoviti zajednički rad”, zaključio je Saša Magazinović.

Energetika.ba