Ministar Vujanović najavio: Do kraja sedmice niže cijene goriva u FBiH

Ministar Vujanović najavio: Do kraja sedmice niže cijene goriva u FBiH

U Mostaru je danas federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera n

U Mostaru je danas federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je postignut dogovor da će cijene goriva već od sutra, a najkasniej do kraja sedmice biti snižene i to za minimalno pet feninga.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove.Razgovaralo se o aktualnoj situaciji vezanoj za poskupljenja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama.

Učesnici sastanka su analizirali sve raspoložive moduse u skladu sa zakonom, s ciljem iznalaženja i žurnog sprovođenja konkretnih mjera za snižavanje maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Ministar Vujanović je potvrdio nakon sastanka da su već stigli zahtjevi benzinskih pumpi da se snizi cijena goriva i to već od sutra. Cijena goriva bit će snižena najmanje za pet feninga, ali sniženje može biti i dosta veće.

Važno je istaći da su i transporteri naftnim derivatima iskazali spremnost da i oni spuste cijene.

“Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju s derivatima”, istakao je ministar Vujanović.

Njihova obraćanja nisu obligatorna, ali vlada može uvesti ograničenja marže i nivelirati cijene, kazao je Vujanović te je dodao da su cijene skočile nakon Trumpova povlačenja iz sporazuma s Iranom.

Vujanović je kazao da će naftni operateri raditi na racionalizaciji troškova, kako bi se cijena snizila.

“Isto tako sastanak Trump i Kim Jing-una može utjecati pozitivno na sniženje cijena na svjetskim tržištima”, kazao je Vujanović.

Nije precizirao koliko će cijene sutra ići niže, jer je to ovisno od kompanije do kompanije.

Energetika.ba / Klix.ba