‘Mjesec pomaganja prirodi’ u Gradiški, projekt za zaštitu životne sredine

‘Mjesec pomaganja prirodi’ u Gradiški, projekt za zaštitu životne sredine

Učesnice 3. eUPSHIFT radionice Nina Pilipović, Nataša Gluvić i Anastasija Katić u saradnji s Udruženjem Most realizirale su u Gradiški projekt nazvan

Učesnice 3. eUPSHIFT radionice Nina Pilipović, Nataša Gluvić i Anastasija Katić u saradnji s Udruženjem Most realizirale su u Gradiški projekt nazvan ‘Mjesec pomaganja prirodi’.

Taj projekt obuhvatio je mnoge aktivnosti o temi ekologije i zaštite životne sredine. Građani Gradiške imali su priliku da posjete edukativnu radionicu i priključe se akciji skupljanja smeća u Novoj Topoli i Gradiški, kao i akciji pošumljavanja i uređenja ‘Sportskog rekreativnog centra Cerovljani’. Izradu i provođenje projekta za hortikulturalno uređenje tog lokaliteta podržalo je Šumsko gazdinstvo ‘Gradiška’.

Veliku pažnju izazvala je i aktivnost robno-robne razmjene, održane 22. aprila – na Dan planete Zemlje.

– Posjetioci su donosili korištenu robu koja im više nije potrebna, plastiku ili papir. Zauzvrat su dobili sadnice, raznih biljaka. Podijeljeno je više od 60 sadnica. Nabavku sadnica podržao je i rasadnik ‘Megafloreks’, donacijom. Djeca iz vrtića JU ‘Lepa Radić’ u Gradiški posadila su, tokom te akcije, biljke u vrtićko dvorište – navode organizatori.

Treću eUPSHIFT radionicu u BiH organizirala je Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske.

eUPSHIFT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, cilj je da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja.

 

(FENA)