Mostar dobiva prvu javnu punionicu električnih automobila

Mostar dobiva prvu javnu punionicu električnih automobila

Iza Gradske vijećnice Grada Mostara postavljena je dvostrana punionica električnih automobila koja bi najvjerojatnije idućeg tjedna trebala biti pušte

Iza Gradske vijećnice Grada Mostara postavljena je dvostrana punionica električnih automobila koja bi najvjerojatnije idućeg tjedna trebala biti puštena u rad.

Menadžer koordinator za energetsku učinkovitost Grada Mostara Darko Knezović u izjavi za Fenu kazao je kako dvostrana punionica znači da se mogu dva električna vozila usporedno puniti, a također se mogu puniti električna bicikla i skuteri.

– Instalirana punionica je snage dva puta 22 kW, tip utičnice model 3. Probni rad je napravljen i zatražili smo elektroenergetsku suglasnost i mislimo da bismo mogli idući tjedan krenuti s radom – kazao je Knezović.

On napominje kako je vlasnicima električnih automobila u Bosni i Hercegovini trenutno dostupno svega nekoliko javnih punionica, a ova će biti prva takva u Mostaru.

Korištenje punionice u početku će biti besplatno, a planirano je da se postupno krene s naplatom.

Procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila izvodi Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Projekt su financirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Grad Mostar.

– Akcijskim planom energetski održivog razvitka Grada Mostara, Mostar se opredijelio za energetski održiv razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. Akcijskim planom predviđeno je, između ostalog, i postavljanje dvije punionice za električne automobile na području Mostara – kazao je Knezović.

Glavni cilj projekta je zaštita zraka u smislu smanjenja emisija štetnih plinova iz prometa kroz uvođenje novih tehnologija i prilagođavanje postojećih vozila gradskog prometa na okolišno prihvatljiv pogon te poticaj uvođenja inovativnih prometnih rješenja u Mostaru i šire, pojasnio je.

– Vodeći zagađivači zraka su konvencionalna vozila s unutarnjim sagorijevanjem, a taj problem je posebno primjetan u središnjoj gradskoj zoni gdje veliki broj automobila, autobusa i kamiona emitira velike količine štetnih plinova – istaknuo je Knezović.

U usporedbi s automobilima s unutarnjim sagorijevanjem električni automobili imaju veću energetsku iskoristivost, proizvode manje buke i ne emitiraju stakleničke plinove.

– Primarni razlog zašto još uvijek ne susrećemo veliki broj električnih automobila na gradskim prometnicama su, prije svega, početna visoka cijena vozila, ograničen domet baterija i nedostatak punionica za električne automobile – kazao je Knezović.

On je podsjetio da bi prema direktivi i preporuci Europske unije udio elektromobila u ukupnom prometu do 2025. godine trebao porasti na 5 posto, odnosno na 10 posto do 2030. godine.

Energetika.ba / FENA