Nastavljeni radovi na izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2

Nastavljeni radovi na izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2

Radovi na izgradnji kontroverznog plinovoda Sjeverni tok, koji bi trebao udvostručiti kapacitet prirodnog gasa koji se prebacuje iz Rusije u Njemačku

Radovi na izgradnji kontroverznog plinovoda Sjeverni tok, koji bi trebao udvostručiti kapacitet prirodnog gasa koji se prebacuje iz Rusije u Njemačku putem Baltičkog mora, nastavljeni su, saopćio je u petak portparol kompanije.

Javljeno je da je više od 90 posto plinovoda dovršeno.

Radovi na izgradnji prekinuti su prošle godine nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije na projekt, navodeći da će plinovod zaprijetiti sigurnosti Evropske unije pojačanom energetskom ovisnošću od Rusije.

U decembru 2019. građevinski radovi na danskom otoku Bornholm naglo su prekinuti jer su dva švicarska broda koja su polagala cijevi plinovoda prestala s radom pod američkim pritiskom.

SAD su istog mjeseca usvojile PEESA akt, koji daje 30-dnevni period povlačenja za većinu kompanija za koje je utvrđeno da su nastavile s aktivnostima na plinovodu podložnim sankcijama.

Protivnici plinovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, tvrde da će plinovod pružiti Rusiji ekonomsku prednost nad Njemačkom, dok njemačka vlada tvrdi da će to stvoriti direktan i siguran izvor snabdijevanja prirodnim gasom, prenosi dpa.

 

Energetika.ba / FENA