Nevera je ime novog električnog hiperautomobila kompanije Rimac Automobili

Nevera je ime novog električnog hiperautomobila kompanije Rimac Automobili

Hrvatska kompanija Rimac Automobili otkrila je ime svog novog električnog superautomobila, a to je Nevera. Nevera je vrhunska "mašina" ko

Hrvatska kompanija Rimac Automobili otkrila je ime svog novog električnog superautomobila, a to je Nevera.

Nevera je vrhunska “mašina” koja ima visoke domete, dizajnirana je, razvijena i ručno prozvedena u Hrvatskoj, a ime ovog modela ima svoje značenje i predstavlja nevrijeme, odnosno iznenadnu oluju na moru s vjetrovima koji pušu brzinom do 250 km/h.

Automobil je dobio litij-mangan-nikl bateriju sa 6.960 ćelija i kapaciteta 120kWh u obliku slova “H” postavljenu duž “kičme” iza kokpita. Posjeduje četiri motora koji individualno pokreću točkove i omogućava najnapredniji torque vectoring sistem do sada. Nevera razvija 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, a ukoliko to podsjeća na Pininfarinu Battistu, nije slučajnost jer je Rimac dobavljač za Pininfarinu, Aston Martin, Ferrari, Hyundai, Koenigsegg i Porsche, prenosi Klix.

Par jednobrzinskih mjenjača je povezan s prednjim i stražnjim točkovima, Nevera ima domet od 547 kilometara po WLTP ciklusu, a ukoliko se puni pomoću 500kW punjača, baterija će se od 0 do 80 posto kapaciteta napuniti za 19 minuta.

Maksimalna brzina iznosi 416 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 1,97 sekundi. Automobil iz stanja mirovanja 402 metra prelazi za 8,6 sekundi, a do 300 km/h stiže za 9,3 sekunde. To znači da je Nevera marginalno brža i od bolida Formule 1. S obzirom na činjenicu da je automobil težak 2.150 kg, performanse su i više nego impresivne.

Rimac planira proizvesti 150 primjeraka modela Nevera, a svaki će koštati 2 miliona eura.

Hrvatski vizionar i osnivač kompanije Rimac Automobili Mate Rimac zajedno sa svojim uposlenicima ponovo je napravio sjajan posao.

Energetika.ba