Oko milion električnih vozila u Evropi, najviše u Norveškoj

Oko milion električnih vozila u Evropi, najviše u Norveškoj

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao broj od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izvje

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao broj od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izvještaju EV-Volumes, baze podataka o prodaji električnih vozila.

Oko 195.000 električnih vozila prodato je u prvoj polovini 2018. godine na evropskom kontinentu, što je za 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, prenose agencije.

To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plug-in hibride (PHEV), lična vozila i lakša teretna vozila.

Najviše električnih automobila je u Norveškoj.

Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na evropskim putevima biti 1,35 miliona električnih vozila, stoji u izvještaju.

Norveška još vodi na ljestvici evropskih zemalja, s prodatih 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine.

Očekuje da će u Norveškoj do kraja godine biti prodato 84.000 vozila, što je 45 posto od ukupne prodaje osobnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Njemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Evropa je dosegla brojku od mililion električnih vozila na svojim putevima otprilike godinu dana nakon Kine, ali ipak prednjači u odnosu na SAD koji će, očekuje se, dostići tu brojku kasnije tokom ove godine.

“Količina od milion električnih vozila važna je prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja nivoa emisija, ali naravno, to nije dovoljno”, rekao je Viktor Irle, tržišni analitičar EV-Volumesa.

Energetika.ba